Castell de Penyarroya

La fortalesa islàmica i feudal de Sumacàrcer (s. X-XI) se situa sobre una cimera llarga i estreta d’una muntanya contigua al nucli urbà, a 150-180 metres d’altitud sobre el nivell del mar. La fortalesa és accessible a peu des del poble, a través d’una còmoda senda perfectament senyalitzada i fàcil de conservar, ja que la solen freqüentar els veïns del poble.

La seua localització és especialment valuosa des d’un punt de vista ecològic, per la gran concentració d’espècies autòctones que presenta el paratge contigu de l’Ombria del Castellet. S’ha de destacar les magnífiques vistes paisatgístiques que es divisen des del cim, així com també la seua accessibilitat per al turisme, donada la proximitat a la A-7 (València-Alacant).

De fet, l’Ajuntament de Sumacàrcer ve desplegant en els últims anys tota una sèrie de mesures destinades a sostenir els valors mediambientals i paisatgístics del terme municipal, relativament extens, i a restaurar el seu patrimoni històric i cultural.

En reconeixement d’aquest esforç, la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana declarà a Sumacàrcer ‘municipi turístic’ en el Decret 237/2007 el 28 de desembre, publicat al DOGV núm. 15.837.